Saturday, 21 December 2013

// // 3 comments

Lawatan Sambil Belajar Ke Zoo Negara

Mlm tadi tgh lepak2 tgk tv ,Wife bagi cadangan jalan2 ke Zoo Negara. Kesian cuti sekolah dah nak abis tp x bwk lagi budak2 berjalan . Aku pun rasanye last sekali pegi zoo ni 20 thn lepas...lama tu..hehehe. Aku pun setuju je...hari ni pegi..

Jadi pukul 8.30 kitorang kuar n pegi mkn nasi lemak di warung depan inspen kampus 2. Nasi lemak dia mmg sedap...harga pun x mahal..nasi lemak ayam RM4.50. Abis makan je terus bergerak ke zoo Negara. Nasib baik jalan clear, x jem..sampai kat sana, parking pun masih banyak. yelah sampai awal kan..kul 9.15 pg dah terpacak depan zoo. hehehe.. tiket dewasa RM30 dan kanak-kanak RM10. Pastu kena pakai gelang tiket kt tangan.

Dah masuk dlm zoo, kitorang dgr bunyi kuat mcm dlm hutan, jadi tuju le kt tempat bunyi tu dulu. Rupanye bunyi siamang. Sejenis monyet. Bunyi ni selalu dgr kalau masuk hutan tebal. Kiranya kawasan monyet tu berada berdekatan pintu masuk je..


Pastu terus pegi tgk ikan di aquarium. Pelbagai jenis ikan. Baung, lampam, belida, puyu, kaloi, toman dan byk lg. Bdk2 sekarang ni mane lah kenal ikan2 sungai n air tawar. Rugi. Sbb dok pun kt bandar. Maybe setakat ikan puyu tu kenal lagi lah kot


Lepas kuar dr aquarium tu dah dkt kul 11. Ada pertunjukan, jadi layan dulu. Ada anjing n singa laut. Binturong..binatang yg mcm beruang tp bleh bergayut guna ekor.

Ni kat Ape Planet. Ada Orang Utan dan Chimpanzi. Kalau x salah ejaan aku le. Bdn sasa mcm org selalu pg gym je.
Gajah...haiwan terbesar di daratan

 Ni benda paling geli aku pegang sepanjang pegi zoo tu. pikir2 x nak bergambar tapi kalau x ambik peluang ni bila lagi kan. Aku ajak anak-anak aku bergambar diorang seme x nak. Bila bergambar  ngn ular ni pun siap kuar air mata sbb geli sgt. Kepala ular tu pun nak ke arah muka aku je...tobat x nak lg



Harimau Putih ni siap berenang dekat ngan pagar lagi...kalau melompat je...x tau nak cakap mcm mana



Lepas pnt berjalan.kitorang kuar dr zoo tu dlm kul 1.30 tghari. Tkot x sempat balik sembahyang nnt. Kira keseluruhan lawatan sambil belajar ni kira memuaskan. Cuma ada beberapa tempat tgh renovate..panda World pun nnt ada kt zoo

3 comments:

Idayu Toriman said...

Hehe....seronok jgk jln2 ke zoo. Suka bila tgk anak2 terhibur

Shamfariz Iskandar said...

caya la...dah lama tak gi zoo...nnt nak bawak anak2 gak la...

MOHD SHUKRI Talib said...

Tgu Beruang Panda nnt ada kat zoo. Bangunan utk beruang panda tu dalam pembinaan. ok le...tp byk tmpt tgh renovate gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...