Wednesday, 24 September 2014

// // Leave a Comment

Kursus Penyembelihan di Masjid Besi

Alhamdulilah, berjaya juga aku menyelesaikan Kursus Penyembelihan di Masjid Besi. Dapat le aku sembelih beberapa ekor ayam, Malam nanti boleh rasa Jamuan BBQ di Masjid Besi dengan Kambing dan Lembu yang telah di sembelih.

Pada sesi pagi, Ustaz Fatah iaitu penceramah jemputan dari Jawi Kuala Lumpur menerangkan syarat-syarat peyembelihan serta realiti ayam di pasar-pasar. Betullah kata-kata Dr Azizan Osman semasa aku join seminar beliau yang kebanyakan ayam yang dijual dipasar-pasar bukan mati disembelih tetapi bangkai ayam iaitu ayam yang mati disebabkan dihimpit, dilemaskan dan di campak. Contohnya, setelah disembelih terus dimasukkan kedalam tong yang berisi ayam-ayam lain dan ditutup. ayam tersebut mati disebabkan lemas dan terhimpit, bukannya akibat  di sembelih.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...